Smidig eller agil prosjektmetodikk er noe du ofte hører om i utvikling av software
Kvalitet er den aller største gevinsten ved agil metodikk. - At du sparer tid og mannskap på kjøpet, er vel ikke helt feil heller
Alle mann på samme lag er nøkkelen til suksess. Vi kaller det gjerne for smidige team, fordi alle funksjoner hjelper hverandre med å løse oppgaver for å unngå flaskehalser.
Strukturen i Agile team bygges opp i flere ulike sprinter. Dette er din trygghet for at du har fortløpende styring gjennom hele prosjektet, og kan korrigere underveis.
Forandring fryder
Ofte er sluttproduktet noe annet enn man kunne forestille seg fra start, nettopp takket være sprintene og innsikten man opparbeider seg underveis.
Regelmessig møtes man for korte Stand Ups, for å sjekke status og fordele oppgaver. Hver sprint bygger suksessivt på hverandre, og sikrer at løsningen blir funksjonell og gir god brukeropplevelse. Brukeropplevelse er virkelig A og O. Derfor tar hver sprint utgangspunkt i brukerhistorier, som basis for oppgavene som skal løses.
Agile team leies i et gitt antall timer per rolle, i en periode. Vi setter sammen et team spesielt for det produktet som skal utvikles, i samarbeid med deg som er oppdragsgiver.
Som du måtte ønske
Noen ganger trenger man kanskje bare én spesialist, andre gang hele team. Prisen på et agilt team er avhengig av hvor stort det er, og hvilke roller som deltar.
Torbjørn Larsen har gått fra NAV til Mestergruppen. Han tror at de som ikke greier å omstille seg vil gå konkurs, uansett om de er i offentlig sektor eller privat næringsliv. Mange bransjer er godt i gang med å digitalisere og nå er det eiendomsbransjens tur. Bor og jobber vi på en annen måte i fremtiden? Kos deg med Digitaliseringspådden!
Thorbjørn Sigberg endrer kulturen i DNB fra fossefall til smidig. Lær hvorfor metodeverk som Scrum, Kanban, Lean og Agile gir bedrer digitaliseringsprosjekter. Hva gjør en agil coach? Hvordan endres kulturen i et stort selskap? Disse spørsmålene får du svar på i dagens sending.