Søk
  • Jens Christian Bang

Hva er digitalisering?


Digitalisering har allerede skjedd i mange tiår, helt siden de første hullkortdatamaskinene kom på markedet. Det vi imidlertid ser nå er at digitaliseringen får større effekt og medfører større endringer enn for kun noen få år siden. Vi deler inn digitalisering i tre kategorier: Inkrementell, strukturell og disruptiv digitalisering.


INKREMENTELL DIGITALISERING

Når det gjøres mindre forbedringer ved hjelp av teknologi kalles det inkrementell digitalisering. Inkrementell digitalisering er forbedringer som fjerner enkelt manuelle prosesser i bedriften som gjør at oppgaver kan utføres maskinelt. Denne typen digitalisering har foregått i mange tiår og er en kontinuerlig forbedring og effektivisering av rutiner og oppgaver.

STRUKTURELL DIGITALISERING

Dersom digitaliseringen fører til endringer av organisasjonen eller måten leveranser gjennomføre på kalles det strukturell digitalisering. Med strukturell digitalisering tar bedriften ut en vesentlig større effekt av digitaliseringen i forhold til inkrementell digitalisering. Arbeidsstokken kan reduseres, kostander kan fjernes og kundeleveranser kan gjøres med færre feil og på en mer effektiv måte.

DISRUPTIV DIGITALISERING

Den mest spennende typen digitalisering er disruptiv digitalisering. Dette er digitalisering som bryter ned eksisterende og bygger opp nye markeder. Produktet eller tjenesten både levers og konsumeres på en ny måte. Stjerneeksemplet på distruptiv digitalisering er Uber. Produktet levers ikke lenger av ansatte drosjesjåfører med dedikerte drosjer, men av «frivillige» som bruker privatbilen sin for å utføre tjenesten. For kunden mottas tjenesten på en vesentlig forbedret måte gjennom bruk av en app som gjør at den nærmeste ledige Uber-bilen får oppdraget. «Wallet free» betaling foregår elektronisk og på en vesentlig mer fleksibel måte. Mange steder i verden ser vi at tradisjonelle taximarkedet er redusert til en brøkdel av hva det var. Den disruptive digitaliseringen har endret markedet fullstendig og vi ser at det dukker opp flere konkurrenter inne «Uber-segmentet» slik som for eksempel Lyft.

Flere av de tre typene digitalisering kan oppnås i samme digitaliseringsprosjekt, det vil si at både prosjektet både kan føre til kostnadsbesparelser og økt salg.

DIGITALISERINGSPÅDDEN


Lær mer om digitalisering ved å følge med på Digitaliseringspådden. Der intervjues personer næringslivet og offentlig sektor om digitaliering, AI, GDPR og annen tech. Digitaliseringspådden er et sammarbeid mellom Computerworld og Already On.

Du kan kan også spille av podcasten fra Spotify, Itunes eller andre podcast-spillere. Søk på "Digitaliseringspådden". Trykk på "Subscribe" eller "Abonner" så får du melding hver gang det kommer en ny episode.


0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

IBM

Selskapet
Om oss
Blogg
Kontakt oss
Org.nr.: 990 958 971
Kontakt oss
logo-vopps.png
icon-fb.png
icon-tw.png
icon-insta.png