Søk
  • Jens Christian Bang

Hva er stemmestyring? Vil tastaturet bli borte?Vi har alle hatt kontakt med stemmestyrte tjenester. Det kan ha vært en stemmestyrt sentralbordtjeneste hvor man kan snakke seg gjennom innvalgene før man får kontakt med en person, stemmestyrt app, eller den senere tid har det blitt populært med Google Home og Amazon Alexa. Spørsmålet mange stiller seg er om dette bare er underholdning, eller kan det virkelig utgjøre en forskjell i det daglige?

Hvordan fungerer stemmegjenkjenning?

Stemmegjenkjennings-programmene fungerer ved å benytte algoritmer gjennom akustisk og språklige modellering. Disse programmene har frem til nå hatt sine begrensninger og man har sikkert irritert seg over feilmeldinger som «Jeg forstår ikke hva du sier», men faktum er at disse programmene lærer fort, ekstremt fort.

Tenk deg hvordan et barn lærer seg språk gjennom lyder. Gradvis etablerer hjernen mønstre og koblinger på bakgrunn av å lytte til andres kommunikasjon. Stemmegjenkjenningsprogrammene fungerer i bunn og grunn på samme måte:

  • Brukeren kaller opp stemmegjenkjenningsenheten ved tale og avgir kommandoer (eksempelvis Amazon Alexa)

  • Språket tolkes og behandles av algoritmen og konverteres til tekst

  • Den konverterte teksten brukes som input til diverse søkemekanismer, som igjen returnerer resultatene via tale.

Google Home sin algoritme har nå oppnådd over 95% i ordnøyaktighetsgrad av det engelske språk. I tillegg åpner eksempelvis Google og Amazon opp sine tjenester for utviklere til å kunne utvikle nye tjenester som igjen vil være med å videreutvikle teknologien.

Hva kan vi gjøre med teknologien og hvorfor er den viktig

Reklamefilmene skyller over oss og wow-effekten over hvordan man kan styre huset i alle mulige retninger virker litt fjernt, men samtidig forlokkende og troen på at det snart er en naturlig del av hverdagen. Mulighetene virker uendelige og det er morsomt å drodle med andre over hva man kan gjøre med teknologien. Det tok litt tid før jeg forstod det, men etter hvert ble det klart for meg at kanskje det aller viktigste og unike med stemmegjenkjennings teknologien er at den kobler oss mennesker sammen med teknologien på en mer naturlig måte. Den visker ut grenser og brukerterskler. Det vil ikke lenger være nødvendig med høyt kunnskapsnivå for å kunne ta del i fremtidens teknologi.

Vi mennesker bruker språket til å gjøre oss forstått og vi både sender og mottar informasjon til hverandre gjennom tale. Det er den mest naturlige kommunikasjonskanalen for de fleste av oss. Hva er da mer naturlig enn å koble teknologi og mennesker sammen gjennom tale?

Fordeler med stemmestyrt teknologi:

  • Fungerer nøyaktig: Feil kan unngås, og brukerne kan fokusere på hva de gjør i stedet for å se på telefonen

  • Sikkerhetsforbedring: Taleteknologi er rask, sikker å tolke og følge. Den krever også mindre opplæring

  • Lettere og raskere: I begynnelsen var eneste alternativet for å levere en kommando via et tastatur. Med stemmegjenkjenning er kommunikasjon med enheter blitt raskere og mer naturlig

  • Flere bruksområder: Stemmebaserte kommandoer via enheter forenkler og muliggjør utførelse av flere oppgaver samtidig

En annen mulig gevinst er at man frigjør hender og ikke lenger trenger skjerm for å utføre oppgaver. Kan det hende at skjermtid reduseres og vi får mer tid til hverande? Hva med GDPR? En av de tingene som flere sikkerhets evangelister omtaler som en utfordring og bekymring er personvernet knyttet til stemmegjenkjenning. Hvor mye informasjon og audio tale innhentes og hvordan benyttes dette av de forskjellige leverandørene. En velkjent amerikansk teknolog, Shelly Palmer, har via Linkedin uttrykt sin skepsis til disse utfordingene. "Hvordan disse leverandørene behandler våre nåværende atferdsprofiler, vil fremstå som primitiv databehandling når det kommer til stemmegjenkjenningsteknologi. "

Her er en demo av hvordan Google Home fungerer på norsk:


Oppsummering Det er liten tvil om at stemmestyring vil bli en naturlig del av vår hverdag og det bør den gjøre da den medbringer store fordeler for oss mennesker i møte med teknologi. Hvor raskt dette går avhenger av hvor mange miljøer som tar i bruk og utvikler tjenester på de forskjellige plattformene. Jeg tror dette racet allerede er i gang og vi vil se en stor utvikling allerede i 2019. Som all annen ny teknologi, utfordrer stemmestyring etablerte normer og regler, herunder eksempelvis GDPR. Det er ikke noe nytt og det vil det heller ikke være i fremtiden, men det vil ikke stoppe toget som allerede har forlatt stasjonen. PS! Dette innlegget er skrevet på tastatur. Jeg har utfordret meg selv til å skrive en av mine neste innlegg via stemmestyring og det kjenner jeg at jeg er litt spent på.

#Stemmestyring #GoogleHome #AmazonAlexa #Digitalisering #Brukerterskel #Teknologi #Hvaerstemmestyring

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Selskapet
Om oss
Blogg
Kontakt oss
Org.nr.: 990 958 971
Kontakt oss
logo-vopps.png
icon-fb.png
icon-tw.png
icon-insta.png