January 19, 2023

~ 2 min lesing

Hva er LMS (Learning Management System) læringsplattform?

Skjermbilde av brukergrensesnittet i Vimeo Livestream-integrasjonen

LMS er verktøy som gir deg mulighet til å administrere læring for en gruppe mennesker.

Learning Management Systems (LMS) er et verktøy som gir deg muligheten til å administrere, levere, spore og evaluere læring. LMS-er gjør det enkelt å administrere kurs, spore fremgangen til deltakere, generere rapporter og automatisere dialog mellom deltaker og kursarrangør. I tillegg til å administrere kurs, kan mange LMS-er også håndtere fakturering av kurs, noe som kan gjøre administrasjonen av e-læring enda enklere.

Læringsinnholdet i et LMS

Det kommer stadig nye måter å levere læring på. Dette er de vanligste nå.

 • Fysisk kurs
 • Livesending gjennom en strømmetjeneste
 • E-læring
 • Video-innhold
 • Podcast-innhold
 • E-bøker

Administrasjon av kurs i LMS

En av de viktigste funksjonene til et LMS er å gi muligheten til å administrere kurs på en enkel og effektiv måte. Dette innebærer å kunne legge til og redigere kursinformasjon og administrere tilgang til kursene.

Se arbeidsflyten for kursadministrator i LMS-systemet AO

Enkel innlogging i LMS

For større virksomheter gis ofte tilgangen til LMS gjennomen felles innlogging kalt Single Sign-On (SSO) integrasjon. SSO gjør det enklere for brukere å logge seg på flere forskjellige systemer ved å bruke en enkel innlogging. Dette gjør det enklere for deltakeren å få tilgang til kursene, da de ikke trenger å huske flere forskjellige brukernavn og passord.

Brukergrupper i LMS

LMS har flere type brukere, her er de vanligste:

 • Deltaker
  Personen som skal delta på en kompetanseaktivitet. Deltakeren bør se de kursene som er aktuelt denne personens fagområdet og interesseområde. Personen vil ha tilgang til sin side med kontaktinformasjon, aktuelle kurs, gjennomførte kurs, fakturaer og personvernerklæringer.
 • Kursadministrator
  Dette er gjerne en ansatt hos kursarrangøren som publiserer beskrivelser, bilder og videoer om kurset eller arrangementet. Personen skal også administrere deltakere, sende meldinger og påminnelser og kontrollere at faktureringer og betalinger går i orden.
 • Kursholder
  Foreleser kan se sin egen deltakelse på arrangementet og liste over deltakerne.

Fakturering i LMS

En viktig funksjon til LMS-er er å håndtere fakturering av kurs. Dette gjør det enklere å administrere økonomien for e-læring, da du ikke trenger å håndtere faktureringen manuelt. Mange LMS-er gir deg muligheten til å sette opp forskjellige priser for forskjellige kurs eller abonnementsplaner, og du kan også sette opp automatiske fakturaer og kontinuerlig fakturering.

Les om fakturering i LMS-systemet AO - e-handel for kurs

Hva er e-læring i forbindelse med LMS?

For e-læring gjørs en integrasjon med et forfatterverktøy. E-læringskurs produseres i et forfatterverktøy som enten eksporterer en SCORM-pakke eller som enkelt kan integreres med LMS-et. Kommunikasjonen mellom LMS og forfatterverktøyet følger som regel standardene SCORM og xAPI. SCORM (Sharable Content Object Reference Model) er en standard som gir deg muligheten til å integrere e-læring med LMS-et ditt, mens xAPI (Experience API) gir deg muligheten til å spore og analysere data om deltakerens aktiviteter i e-læringen.

LMS koblet med forfatterverktøy

LMS i praksis

Et eksempel på et LMS i praksis er læringsplattformen AO. Dette er et system for setter deltakeren i høysete. Det skal være enkelt å melde seg på arrangementer, tidligere deltakelser skal være lett tilgjengelig og personvern skal tas på alvor.

Med AO er kursinnholdet like enkelt på bruke på mobil som på PC-skjerm.

Jens Christian Bang

CEO at Already On

Lær mer om AO

Hvilke funksjoner bør du vite om i et LMS og en læringsplattform?

Funksjoner AO?
arrow
ao lms dame

Siste innlegg